Home /

Gas- en oliewinning

 

Wie in Europa op zoek gaat naar grote gas- en olievelden komt al snel terecht in de Noordzee. Hoewel het grootste gedeelte van de gas- en olievelden in de Noordzee in handen zijn van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, bevinden zich ook een aantal gas- en olievelden op Nederlands grondgebied.

Voorraad
7705_lg_offshoreDe Noordzee bevat voor Nederland zowel olie als gas en er zijn verschillende boorplatformen actief die olie en gas winnen. De meeste olie die op dit moment in Nederland wordt gewonnen is afkomstig uit de Noordzee, en daarmee spelen offshore-platformen een belangrijke rol bij de oliewinning in Nederland. Bij de gaswinning ligt dit iets anders. Hoewel we veel gas winnen op zee, wordt het meeste gas in Nederland gewonnen op het land. Dat is niet gek, want verreweg het meeste gas (zo’n 75 procent van de totale gasvoorraad van Nederland) is te vinden in de bodem bij Groningen.

Geavanceerde offshore-technologie
Voor het winnen van gas en olie uit de Noordzee wordt gebruik gemaakt van geavanceerde offshore-technologie. Dit komt voornamelijk doordat er soms op grote diepte geboord moet worden, en het barre klimaat en de moeilijke omstandigheden op de Noordzee vereisen ook geavanceerde technologie. Het is de investering echter wel waard, aangezien er veel grondstoffen gewonnen kunnen worden en het stabiele politieke klimaat geen risico’s met zich meebrengt.

Toekomst
De offshore-activiteiten in de Noordzee zullen in de toekomst naar verwachting alleen maar toenemen. Niet alleen omdat het met behulp van nieuwe technologieën eenvoudiger wordt om moeilijk winbare grondstoffen te winnen, maar ook omdat we offshore steeds meer duurzame energie zullen winnen. De duurzame energie die op de Noordzee zal worden gewonnen zal vooral bestaan uit windenergie en biomassa.