Home / Nieuws /

Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam willen minder co2-uitstoot kolencentrales in havengebied

 

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam willen dat de elektriciteitsbedrijven E.ON en GDF Suez zich inspannen om de co2-uitstoot die elektriciteitscentrales in en rond het havengebied veroorzaken te reduceren. Bij de bouw van de energiecentrales is afgesproken om de co2 op te vangen en op te slaan in een leeg gasveld onder de Noordzee om zo vervuiling van de lucht te voorkomen.

rotterdam-energieport

Installaties voor het verplaatsen van de co2 naar een leeg gasveld onder de Noordzee zijn nog niet aangelegd. Zowel E.ON als GFD Suez zouden de investering die gemoeid gaan met het aanleggen van installaties voor de opslag en verplaatsing van co2 hoog vinden. De installaties vereisen een grote investering, terwijl het de energiebedrijven niet direct iets oplevert. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hopen de bedrijven echter met een brief te stimuleren tot een snelle aanleg van de installaties.

De centrales op de Maasvlakte zijn de enige 2 elektriciteitscentrales van E.ON die gebruik maken van het verbranden van kolen en biomassa. E.ON heeft in Nederland totaal 9 centrales waarmee het energieconcern elektriciteit opwekt en levert aan haar klanten in Nederland.

Inventieve maatregelen

Gemeente Rotterdam kan kan zich niet vinden in het feit dat de installaties nog niet compleet zijn aangelegd en eist in haar brief dan ook dat de energiebedrijven zich aan hun woord zullen houden. De aanleg van de installaties zou deze maand moeten starten en het probleem moet zo snel mogelijk uit de wereld moeten worden geholpen. In de centrale wordt reeds biomassa gestookt wat zorgt voor een CO2 neutraal alternatief op steenkool. E.ON heeft voor het behoud van het milieu een aantal inventieve maatregelen aangedragen, zoals:

  • Zware asdeeltjes worden opgevangen en ingezet als grondstof in de bouw
  • Lichte asdeeltjes worden opgevangen en hergebruikt voor het maken van kunstgrind, cement en beton
  • Rookgassen worden in wasinstallaties ontzwaveld en gebruikt voor het produceren van gips

Onder: Energieprojecten in de Rotterdamse Haven (bron: Port of Rotterdam)

rotterdam-energieprojecten