Home /

Kerncentrales

 

kerncentrales-doel-3-en-tihange-2-heropenen-id3536962-1000x800-nDe kerncentrale is een elektriciteitscentrale die de laatste paar jaren nadrukkelijk in het nieuws heeft gestaan. Ze werden halverwege de vorige eeuw gezien als energiecentrales die het energieprobleem op aarde konden oplossen, maar nadat er steeds meer informatie over kernafval beschikbaar kwam en een aantal incidenten is men de laatste jaren toch wat voorzichtiger geworden met het inzetten van kerncentrales.

Wat gebeurt er in een kerncentrale?

In een kerncentrale wordt doorgaans verrijkt uranium gebruikt om kernenergie op te wekken. In de reactor van de centrale wordt het uranium beschoten met neutronen, waardoor het uranium wordt gespleten en er veel warmte vrijkomt. Tijdens het splijten van uranium komen bovendien nieuwe neutronen vrij, waardoor er een kettingreactie ontstaat die in de centrale wordt gecontroleerd en zichzelf in stand houdt. De warmte die vrijkomt tijdens het splijten van uranium wordt gebruikt om een turbine aan te drijven en energie op te wekken.

Vier generaties kerncentrales

Er zijn op dit moment in drie generaties kerncentrales en er wordt druk onderzoek gedaan naar de vierde generatie.

De eerste generatie kerncentrales: Tot de eerste generatie kerncentrales behoren de prototypes die in de jaren vijftig en zestig werden gebouwd. Deze kerncentrales zijn op dit moment niet meer in gebruik.

De tweede generatie kerncentrales: Na het verbeteren van de prototypen werd in de jaren zeventig begonnen met de bouw van kerncentrales van de tweede generatie en deze werden tot het eind van de 21e eeuw gebouwd.

De derde generatie kerncentrales: Inmiddels zijn ook de centrales uit de tweede generatie verbeterd en worden centrales uit de derde generatie gebouwd. In deze centrales is de veiligheid verbeterd en bedrijfszekerheid verbeterd en kan energie tegen een lagere kostprijs worden opgewekt.

De vierde generatie kerncentrales: Kerncentrales uit de vierde generatie bestaan op dit moment nog niet, maar er wordt op dit moment druk onderzoek gedaan naar nieuwe technieken en men verwacht binnen enkele jaren met de eerste kerncentrale uit de vierde generatie te kunnen bouwen.

symbol_radiation_lg1De Nederlandse kerncentrales

Er is op dit moment in Nederland slechts een kerncentrale die actief is: de kerncentrale Borssele. De kerncentrale Borssele heeft een kleine invloed op de nationale stroomproductie en ongeveer 4 procent van de Nederlandse stroom wordt geproduceerd in Borssele. De kerncentrale zal uiterlijk in 2033 zijn deuren sluiten.

Er werd in Nederland tot 1997 ook stroom geproduceerd in de kerncentrale Dodewaard, maar deze is gesloten vanwege een te gering vermogen en het negatieve politieke klimaat jegens kernenergie in Nederland. Zowel Borssele als Dodewaard zijn kerncentrales van de tweede generatie.