Home / Nieuws /

Nadruk op veilig en gezond werken in scheepsbouw

 

In de scheepsbouw en –reparatie gebeuren regelmatig ongelukken. Stikken in een afgesloten ruimte, elektrocutie door apparatuur of amputaties door zaagwerkzaamheden. Het komt allemaal voor. De Inspectiedienst SZW controleert dan ook streng of werkgevers zich aan de veiligheidsvoorschriften houden.

Metaalnieuws.nl ging mee op een controle bij Scheepswerf Reimerswaal. Hier was te zien hoe het bedrijf goede maatregelen heeft getroffen om mensen veilig te laten werken. Zo is een mangat op het dek goed afgezet met hekjes.

szw

Gereedschap

Een van de onderdelen die een inhaalslag heeft gemaakt binnen het bedrijf, is het gereedschapsmagazijn. Tijdens een inspectie in 2008 kwamen onveilige situaties met apparatuur aan het licht. Dit opende de ogen van het bedrijf en het traject naar bewustere omgang met gereedschap werd ingezet.

Zaagmachines

Een van de gereedschappen waar veel mee wordt gewerkt in de scheepsbouw, is de zaagmachine. Importeur Fe Powertools houdt zich bezig met het importeren van veilige zaagmachines voor het zagen van pijpen en buizen. De machine van Finse makelij in het onderstaande filmpje zet een grote stap naar veiliger zagen in allerlei industrieën en is hierin revolutionair ten opzichte van de huidige tools in de metaalbewerking. Het beveiligde systeem zorgt er onder meer voor dat er nauwelijks kracht nodig is voor het zagen, waardoor ongelukken veel minder voor zullen komen.